Verkoopprijs van de Oculus Rift VR bril: €699


De Oculus Rift is te bestellen en daarmee is dan ook de kogel door de kerk: de lang verwachte verkoopprijs is duidelijk geworden... een niet te misselijk bedrag van..... uhmm... €699! Dan te bedenken dat je ook nog echt een dikke pc thuis moet hebben (I5, 8+gb ram, Nvidia GTX 970) die je nu zo'n €1100 kost om in elkaar te zetten, zorgt voor een zeer dure entree-prijs in de wereld van Virtual Reality.

Een belangrijke vraag nu is wat Sony doet voor zijn Playstation VR en HTC met hun HTC Vive. Het is nog even afwachten of de Oculus Rift nu echt aan premium pricing doet, of.....

Nu kunnen we gaan klagen over dit bedrag, maar blijf er nog even bij. Palmer Luckey, eigenaar / oprichter van Oculus Rift kondigt het volgende aan in een Reddit ama:

"To be perfectly clear, we don't make money on the Rift,"

"The core technology in the Rift is the main driver - two built-for-VR OLED displays with very high refresh rate and pixel density, a very precise tracking system, mechanical adjustment systems that must be lightweight, durable, and precise, and cutting-edge optics that are more complex to manufacture than many high end DSLR lenses,"

Bron: Eurogamer.net

Als je de prijs vergelijkt met een premium Smartphone als de Iphone 6S en Samsung Galaxy S6 edge, is de prijs weer beter in perspectief te plaatsen. Qua techniek krijg je iets wat echt een stuk meer waard is dan je dure smartphone, maar helaas werkt het in marketing zo dat we soms een erg scheve mening hebben met betrekking tot de referentieprijs: de prijs die wij als acceptabel zien.

Schrijnend is wel dat Palmer Luckey enige jaren geleden heeft aangekondigd dat ze zich proberen te richten op een verkoopprijs van tussen de $200 en $400, om zo het apparaat beschikbaar te maken voor een grote doelgroep. Helaas is dat nog niet aan de orde, hoewel techniek altijd gebruik maakt van de afroom-prijsstrategie: je weet dat een jaartje later de Oculus Rift een stuk goedkoper zal zijn.

Sony kan nu vlot €450 vragen voor zijn Playstation VR. Wij gaan nu wennen aan het prijsniveau van de Oculus Rift en vinden straks de Playstation VR relatief goedkoop, terwijl de accessoire dadelijk duurder is dan het hoofdproduct (de Playstation 4 console)

Voer voor discussie, maar prachtige tijden voor Marketing!