De Nintendo Switch!

Na het succes van de Wii, het mindere succes van de Wii-u, gaat Nintendo in maart 2017 hun volgende console uitbrengen: De Nintendo Switch! Het lijkt erop dat dit een prachtige samensmelting gaat worden van standaard consolegaming op je tv en het draagbare gamen met je 3ds / mobiel.

Het is in ieder geval duidelijk dat Nintendo lekker eigenwijs een vernieuwd product lanceert en (heel slim) niet de directe concurrentie opzoekt met Sony en Microsoft. Het lijkt erop dat de Switch met name wordt gepositioneerd als het meest flexibele gaming device dat uitlokt tot lokale multiplayer-gaming. Wat dat betreft blijven ze in de filosofie van de Wii: gamen kan ook zeer sociaal zijn.




Ik moet zeggen dat die Japanse designers all-out zijn gegaan met het design. De kern van het product is het switchen van mogelijkheden. Aan de zijkant van de tablet zitten twee afneembare controllers die weer samen te klikken zijn tot 1 controller om zo op de bank te kunnen gamen. De twee "stukken" controllers zijn ook apart van elkaar te gebruiken, zodat je in sommige games ook met z'n 2-en kunt gamen.

Als je het product ziet, kun je een "aha!" moment niet voorkomen. Het zit ingenieus in elkaar: Zet je Switch tablet in het dockingstation dat gekoppeld is aan je tv en je kunt "traditioneel" gamen op de bank. Schuif de controllers terug op de tablet en je hebt een portable gaming device.

Er is nog niets bekend over de specificaties (verwacht top-kwaliteit PS3 en xbox 360 achtige games) en de "openheid" van de tablet. We hebben al zoveel draagbare apparaten. Ik denk dat Nintendo er goed aan zou doen om vele functionaliteiten van een tablet te integreren in hun Switch. Het principe "one device to rule them all" zou een optie kunnen zijn. Toch is Nintendo zeer eigenwijs en kan het zijn dat ze juist restricties in gaan bouwen om de consument meer te laten betalen. Na het floppen van de Wii-U voelt het wel alsof de Switch de laatste kans is voor Nintendo om een slag te maken in de console wereld.

Het is in ieder geval een interessant apparaat waarvan een hoop zaken nog niet bekend zijn. Hoe lang kan de batterij mee? Wat gaat de prijs worden? Hoe duur gaan de games kosten? Is er voldoende Third-party support? Dat zullen we allemaal gaan ontdekken.

Wat me ook erg opvalt: Waar zijn de kinderen in deze aankondigingsfilm?